ČASOVI JOGE

~Šta treba da znamo o jogi pre nego što počnemo da je praktikujemo~

Drage moje, jedna od mojih životnih uloga je i uloga instruktora joge. Ova uloga je usko povezana sa mojom najvažnijom životnom vrednošću – zdravljem. Ono što želim da podelim sa vama, iz ugla jednog instruktora joge, a pre nego što se odlučite da započnete sa praktikovanjem joge, je šta je to uopšte joga, kada je nastala i kako se izvode položaji koji se u jogi zovu asane.

Joga je disciplina koja je stara hiljadama godina. Nastala je u Indiji i predstavlja jedan od šest indijskih filozofskih sistema. Dakle, joga nije samo, da kažemo, puko izvođenje položaja, nego je to način života. Joga pomaže da se ostvari sloboda i da na taj način podarimo životu smisao.

Načela joge su:

  1. Da su naše misli, naša dela i reči uvek usmerene na naše usavršavanje kao i na dobrobit drugih ljudi. Svaki čovek nosi savršenstvo u sebi i u datom trenutku radi najbolje što ume. Svet je predivno mesto za življenje i život je najsavršenija radionica ako naučimo da osluškujemo poruke koje nam šalje. Zato uvek treba da delamo za dobrobit svih nas i da na taj način svakog dana budemo bolji od sebe samih nego što smo to bili juče, da su nam misli, dela i reči uvek usmerene na usavršavanje. 
  2. Pruži svoj maksimum i budi zadovoljan postignutim. Važno je da vi uvek uradimo najbolje što možemo i znamo u datom trenutku i da se ne poredimo sa drugima nego samo sa samim sobom, i da radimo na tome da budemo svakim danom bolji od sebe juče i da uživamo u tom napretku i da budemo zadovoljni postignutim. Oni koji se odluče da krenu da praktikuju jogu, videće da na našim časovima možda neće moći svi da urade neke položaje odmah, što je sasvim prirodno jer svi upravo i dolazimo sa svim našim različitostima i posebnostima. Mi smo svi različiti i jedinstveni. A ono čemu svi treba da težimo je da na časovima joge a i generalno u životu uvek pružimo naš maksimum i da smo zadovoljni time što postižemo. Da svakim danom pomeramo svoje sopstvene granice i uživamo u napretku.
  3. Postoji samo sada. Veoma je važno živeti u sadašnjem trenutku i ne prispitivati situacije koje su se desile u prošlosti i koje su prošle. Mi njih ne možemo da promenimo, možemo samo da promenimo pogled i perspektivu na njih. Sada ostavljamo tragove u prošlosti i kreiramo budućnost. Kada dođemo na čas joge budimo mu u potpunosti posvećeni i ostavimo sve ostalo po strani (misli, posao, porodicu…). Sve nas to svakako čeka. Uvek pružimo svoj maksimum u sopstvenim granicama i budimo zadovoljni postignutim. I ne važi to samo za jogu, nego za sve u životu, postoji samo sadašnji trenutak.

Ova načela mogu da vam budu korisna u svim segmentima života i da vam možda pomognu u nekim situacijama kada imate neku prepreku, kako da je prevaziđete razvojnim putem.

Joga preporučuje svakodnevnu negu telesnog zdravlja joga položajima, koji se na sanskritskom jeziku zovu asane, i koje na časovima zajedno radimo, zatim disanjem, koje se na sanskritskom jeziku zove pranajame, tehnikama koncentracije, tehnikama relaksacije. Time se bavimo i to sve praktikujemo na časovima. Pored svega navedenog joga preporučuje i negu emocionalne, intelektualne i socijalne dimenzije života.

Ono što treba da znate pre nego što počnete sa praktikovanjem joge je da jogu mogu da rade zdrave osobe. Važno je da znate i da 3h pre joga vežbi ne treba jesti, i barem 1h nakon vežbanja. Da se joga ne radi na jakom suncu. Da je mesto gde vežbamo uvek provetreno, čisto, mirno i tiho. Da se položaji izvode na čvrstoj podlozi, i da nam za čas treba prostirka. Da se obučemo tako da se osećamo prijatno, u neku široku, udobnu garderobu. 

Sve položaje koje radimo, radimo polako, bez trzaja i naglih pokreta i u granicama prijatnosti. Prilikom izvođenja asana ne smemo da osetimo bol, ili neki grč, preterani napor ili neprijatnost. Asane su udobni položaji i početna namena asana je bila da se stekne sposobnost dugog sedenja u jednom položaju. Možda na početku nećemo moći da uradimo neku asanu, ali to ne treba da nas plaši. Dužim praktikovanjem i osluškivanjem sopstvenog tela, pomeramo granice i tek kada svaki napor iščezne i javi se osećaj sjedinjenosti sa bezgraničnim može biti govora o asanama. Vaše je samo da pratite instrukcije koje instruktor daje i izvodite ih do vaših sopstvenih granica. Ne takmičimo se ni sa kim, ne poredimo se sa drugim polaznicima, nego samo radimo u našim sopstvenim granicama, koje ćemo, iz časa u čas, pomerati i postajati svaki čas bolji nego što smo bili prethodnog časa. Svaka asana ima svoje faze, od početne blage varijante do napredne, završne varijante, i u zavisnosti od naše trenutne spremnosti, izvodimo onu varijantu koja nama odgovora prateći instrukcije. 

Tokom izvođenja joga položaja jako je važno obratiti pažnju na disanje. Dišemo uvek kroz nozdrve, izdah je nečujan i spor i dva puta je duži od udaha. Izdah i pokret su sinhronizovani, tako da je usklađeno i trajanje pokreta i izdaha – koliko traje izdah, toliko traje i pokret. Važno je da uvek uskladimo pokret i dah. Udah je u pasivnom položaju a izdah je pri akciji. Dah ne treba zadržavati, osim ako ne dobijemo instrukciju za kratko zadržavanje daha u nekim položajima.

woman doing yoga position

Joga nam pomaže u sticanju motoričkih sposobnosti kao što su brzina, izdržljivost, gipkost, koordinacija i repetitivna snaga, zatim u sticanju telesne vitalnosti, osećajne i kreativne svesnosti, osećaja estetske vrednosti, preciznosti pokreta, veće sabranosti pažnje, većeg zadovoljstva sobom i životom.

Veštine koje stičemo praktikovanjem joge su: motorička spretnost, sposobnost pravilnog disanja, bolja koncentracija, sposobnost brzog telesnog obnavljanja, sposobnost duboke telesne i umne relaksacije, emocionalna inteligencija, suštinska inteligencija, joga inteligencija.

Ovim sposobnostima i veštinama, praktikujući jogu, održavamo vitalnost našeg tela, poboljšavamo psiho-fizičko zdravlje, prevazilazimo stres i napetost, poboljšavamo koncentraciju, pamćenje, raspoloženje, stepen kreativnosti, stepen svesnosti, oplemenjujemo emocionalni život, donosimo ispravne odluke. Možda je jedan od ključnih razloga praktikovanja joge sposobnost pronalaženje suštine, smisla.