woman experiencing headache

Da li i vi ponekad osjećate da vaše tijelo razgovara s vama?

Odjednom vam signalizira da sebi dopustite više odmora, da prebacite u drugu brzinu. Ako zanemarite signale, dešava se bol ili grč u tijelu.

To mi se dogodilo prije nekog vremena.

Ono što je započelo običnom glavoboljom, završilo je najgorom migrenom koju sam ikad doživjela.

Ostatak dana provela sam u krevetu. Migrena me jednostavno isključila potpuno. Tako sam sebi prvi put dopustila da ostanem u krevetu i ne odem na posao. To mi je zaista trebalo u ovom slučaju. Prisilno. Svako ko pati od migrene zna da bol i mučnina još nisu gotovi. Nakon toga slijedi osjećaj da ste jednom proletjeli kroz ciklus centrifuge, uz maksimalnu rotaciju.

Kad sam opet mogla imati bistre misli, puno toga mi je prošlo kroz glavu. Naime, da sam u posljednje vrijeme previše razmišljala. Postala sam svjesna stvari koje sam željela i morala promijeniti. Voljeti sebe i svoje tijelo. Jer sam znala da će mi se u suprotnom uskoro javiti neka druga bol.


blonde haired woman smiling with her hand on her face

Moje tijelo mi stalno pokazuje moje granice i šalje mi nagovještaje. Važno je šta radim s ovim signalima koji mi dolaze. Trenutno to može biti bolno i potpuno neprikladno, ali ako malo bolje pogledam, svaki put iz toga mogu ponešto naučiti.

Jeste li svjesni šta vaše tijelo signalizira u datom trenutku?

U većini slučajeva ne. Povlačite li obrvu ravno prema gore, cupkate nogom ili samo intuitivno zauzimate više prostora jer želite pokazati snagu? Iznad svega, radi se o tome da možete kontrolirati svoje tijelo svjesnije nego što inače morate u situacijama kada je to važno.

Obično uđete u šefovu kancelariju i pomislite: „Trenutno mi se ne da razgovarati s vama.“

Šta se događa? Razgovor je, kao i uvijek, neugodan.

Samo isprobajte i sljedeći put uđite s mišlju: „Uzbuđena sam i otvorena sam za ono o čemu ćemo danas razgovarati!“

Obećavam vam, govor tijela koji ste promijenili doći će do vašeg šefa, barem u vašoj podsvijesti. A možda će samo to razgovor učiniti drugačijim.

Uz pomoć malih tehnika razvit ćete više svijesti o svojim obrascima govora tijela i mogućnosti dodavanja novih mogućnosti vašem repertoaru.


Ono što je meni pomoglo jeste da obraćam pažnju na držanje tijela u nevažnim situacijama.

Svijest dolazi iz promatranja. Primijetite kako sjedite, stojite i hodate u svakodnevnom životu. A ako ustanovite da vam je gornji dio tijela i vrat često napet, onda možete pretpostaviti da je ovo držanje još izraženije u stresnim situacijama. Stoga počnite da obraćate pažnju u nevažnim situacijama kako biste svjesno opuštali svoje tijelo iznova i iznova tokom dana.

Moje tijelo mi stalno pokazuje moje granice i šalje mi nagovještaje. Važno je šta radim s ovim signalima koji mi dodju. Trenutno to može biti bolno i potpuno neprikladno, ali ako malo bolje pogledam, svaki put iz toga mogu ponešto naučiti. Moje tijelo razgovara sa mnom. Opet i opet.

Zahvalna sam mu na tome!

Kako je s vama?

Odgovor na ovo pitanje možete naći u našem autorskom online programu 

VERUJ SEBI u kojem obrađujemo 6 tema koje su važne svakoj osobi na ovoj planeti.

Šaljem vam ljubav iz mog srca,

Sanela