woman in gray business suit sitting at the back seat of a luxurious car

Kada sam nakon 18 godina odlučila da napustim posao u kojem sam bila jako uspešna, većina meni bliskih ljudi su mi rekli da sam luda. Doslovno, da sam luda. Govorili su mi da bi moj posao želeo da radi svako i da dobro razmislim pre nego što ga napustim.

‘Imaš poziciju, službena kola, visoku platu, često putuješ…’ – govorili su mi. I zaista, nakon moje odluke, na oglas za moju dotadašnju poziciju u roku od 24h se prijavilo više od 400 ljudi. Ali ja sam znala da sam donela pravu odluku.

Sa zahvalnošću sam napustila posao koji sam obožavala i radila godinama sa ljubavlju. Stekla sam neprocenjiva iskustva koja su mi ustvari dala vetar u leđa da donesem odluku da želim nešto drugo.


photography of woman in white and red floral midi dress walking on pathway

Sada iz ove perspektive znam zašto sam to uradila, mada priznajem da toga nisam bila odmah svesna. Samo sam znala da želim promenu, i dopustila sam sebi da sledim svoj osećaj.

Nakon završetka fakulteta, bila sam mlada, ambiciozna i jako sam želela uspešnu karijeru. Odmah sam se zaposlila, vredno, predano i ambiciozno radila i uspeh nije izostao. Brzo sam napredovala iz godine u godinu i rasla na profesionalnom polju. U to vreme, iako nisam tada znala koje su moje ključne životne vrednosti, prema načinu života, mojoj motivaciji i mojim ciljevima, sada shvatam da su to bile: KARIJERA, PORODICA I USPEH. Zasnovala sam porodicu, ostvarila se kao majka, radila posao koji obožavam, bila uspešna na svakom životnom polju… Dakle, živela sam u skladu sa svojim vrednostima i bila srećna i ispunjena.


Ali, kako se mi u toku života menjamo, kako rastemo, usavršavamo se i radimo na sebi, menjaju se i naše životne vrednosti. To možemo da primetimo tako što ako su se promenile naše vrednosti a mi nastavili da živimo kao ranije, naš život neće biti ispunjen i mi se nećemo osećati dobro u svojoj koži. Tako sam ja tokom vremena primetila da sam često umorna, da ne provodim dovoljno vremena sa porodicom i prijateljima, da mi fali vreme u prirodi, da sve radim po šablonu i ne uživam u tome…Nisu više mogle da me motivišu stvari koje su me ranije motivisale, ciljevi su mi bili potpuno drugačiji u odnosu na ranije postavljene ciljeve…A to je značilo samo jedno: promenile su se moje životne vrednosti i ako želim da živim ispunjen život i da budem srećna, treba da živim u skladu sa njima. Osvestila sam da su moje ključne životne vrednosti sada: ZDRAVLJE, LJUBAV I ŽIVOTNA RADOST. Ove životne vrednosti su potpuno drugačije u odnosu na one sa početka moje karijere, i trebalo je nešto promeniti. Trebao mi je posao koji će biti u skladu sa mojim vrednostima. Par godina sam se tražila i pokušavala da pronađem sebe u nekoj novoj profesiji koja će mi doneti zdravlje, ljubav i životnu radost, i evo me sada ovde. Ovde, gde baš treba da budem, radeći ono što živim, i živeći ono što radim. A to je moguće samo ako je u skladu sa vrednostima. Kao supruga, majka, instruktor joge, profesionalni coach, NLP trener, i da ne nabrajam još mnoge sopstvene uloge, mogu da kreiram i živim život po svojoj meri.

woman and man standing beside bicycle

Kako je sa vama?

Živite li i radite u skladu sa svojim vrednostima?

To ćete znati tako što ako živite ispunjen i srećan život, onda je on u skladu sa vašim vrednostima. Ako pak nije tako, zastanite, razmislite, osvestite svoje vrednosti i uskladite svoj život sa njima. Jer ćete jedino tako živeti srećan i ispunjen život.

Vaše vrednosti možete da otkrijete i da radite na njima u našem autorskom online programu VERUJ SEBI.

Šaljem vam ljubav iz mog srca,

Jelena